Debut demeye bin şahit… 


Neden değerli?: Bilmek için otuz yıldır müzik dinliyor olmaya gerek yok, çoğu grup ilk albümünde daha oturtamadığı sound nedeniyle bocalar, bariz esinlenmeler kulak tırmalar, pek az grup bunları aşıp yerini sağlamlaştırabilir. Zachary Cole Smith önderliğindeki “DIIV” bu ayrıcalıklı grup içinde yer alacak gibi görünüyor. Grup, ilk albümü “Oshin” ile 2012’ye tam anlamıyla damga vurdu. Harika bir albüm kapağı, “Human”, “Doused” gibi şarkıların vaat ettiklerinin yanında neredeyse bir hiç.

Neyi değiştirdi?: “Oshin” albümüne kulak veren çoğu müzikseverin de fark ettiği gibi, grubun The Cure ve Nirvana’dan yoğun bir şekilde etkilendiği sır değil, zaten grubun “Oshin” çıkmadan bir ay önce değişen eski ismi “Dive” da bir Nirvana şarkısından geliyor. Ancak grubun müziği öyle kendinden emin tınlıyor, new wave, shoegaze, grunge harmanı öyle güzel bir formül oluyor ki DIIV müziğinde, insan kendini, sürekli kendini tekrar eden, aynı zamanda tekdüze olmamayı da başaran gitar melodileriyle dolu bir albümü dinlerken buluyor. 91 yılı doğum tarihimin bile öncelerine denk düşüyor, bilmem mümkün değil ama, “Loveless” albümü de zamanında tam böyle bir etki yaratmıştı belki de. Shoegaze vuruculuğunu 2012’ye taşıması, DIIV’in 2012’de müziğe kattığı en güzel şey olabilir.

2013’te ne alemde?: Ünlü bağımsız müzik sitesi Stereogum’ın “2012’nin en iyi yeni grubu” seçmesine bakılırsa, DIIV dünyaya sesini duyurmayı başarmış durumda. 2013 onlar için bir kalıcı olabilme savaşı olacak. Önümüzdeki yıl, DIIV için nasıl şekillenecek kestirmek güç ama, sizin için “Oshin” albümü ile tanıştığınız bir yıl olsun. Başlangıç için idealden de öte:

.