aphex-twin-2006-billboard-650x430

Neden Değerli?: Yılların Aphex Twin‘inin neden değerli olduğunu uzun uzun anlatmamıza gerek yok sanırsak. Elektronik müziğin ve IDM’in başına gelmiş belki de en güzel şey olan Richard D. James, adeta “beyin çalıştıran” acayip ve yaratıcı müziği ve uçarı ve arıza duruşuyla son 20 yılın en etkili müzisyenlerinden.

Neyi Değiştirdi?: SYRO, kendisinin Aphex Twin adı altında 13 yıl aradan sonra çıkardığı ilk albümdü. Albümün tanıtımını zeplinle, grafitilerle ve gizemli bir websitesiyle yapan James‘in farklılığını konuşturması kimseyi şaşırtmadı tabi ki. İlk single minipops 67 aklımızı başımızdan aldı, albüm çıkınca içinde daha ne cevherler olduğunu gördük. Hala dinlerken ağzımızı kapatmakta zorluk çekiyoruz. Bambaşka bir evrene ait gibi duran SYRO‘da Aphex Twin yeni tarzları da müziğine yedirmeyi bildi ve öngörülemez olduğu kadar en kolay dinlenen ve herkese hitap etme potansiyeli en yüksek albümlerinden birini yaptı. Albümde eşinin, ailesinin ve çocuklarının anlaşılamaz vokallerine yer vermesi de cabası. Bunlara rağmen albümü duyduğunuz gibi Aphex Twin olduğunu anlamanız da kendisinin eşi görülmemiş yeteneğinin bir sonucu.

2015’te Ne Alemde?: Albümün çıkışından kısa bir süre sonra şimdiye dek gün yüzü görmemiş pek çok kaydını yayınlayan Aphex Twin‘in Taylor Swift ile mashuplandığına ve Die Antwoord tarafından samplelandığına bile şahit olduk. Kendisinin sağı solu hiç belli olmuyor ve elinde daha yayınlamadığı tonlarca müzik olduğunu biliyoruz. Bizi yeniden şaşırtmasını umuyoruz.

Aphex Twin için hazırladığımız Top 10 listesi burada.