2014: IGGY AZALEA

Neden Değerli?: Taa Avustralya’dan kalkıp da Amerika’ya gelen ve hayatımıza özellikle bu sene bomba gibi düşen Iggy Azalea, çok da bir şey yapmadan doğru kişilerle çalışıp doğru bağlantılar kurarak nasıl da başarılı olunur bize çok güzel gösterdi bu yıl. Bağlantılarından biri de sürekli başvurduğu “black” kültürüydü. Son dönemde sıkça gördüğümüz beyaz müzisyenlerin bu “black” kültürü kullanarak bir çeşit “farklılık” ya da “provokasyon” unsuru olarak kullanıp bundan rant sağlama durumu Iggy Azalea ile bütün bütüne uyuşuyor diyebiliriz. Kaşifi, mentor’u, koruyucusu, söz yazarı (?) (kısacası her şeyi) T.I.‘ın bu duruma etkisi ne kadardır onu da size bırakalım. Onu bizce gerçekten değerli yapan tek şey ise bu sene ortalığı kasıp kavuran şarkısı Fancy‘de konuk ettiği Charli XCX‘i mainstream başarıya taşıması oldu.

Neyi Değiştirdi?: Eminem ve geçen sene ortaya çıkan Macklemore‘dan sonra böylesine büyük bir ticari başarıya ulaşmış tek beyaz rapper olması sizin de aklınıza gelen en bariz şeydir. Kadın rapperlar arasında ise ilk. Iggy Azalea‘nın asıl yarattığı değişim ise popülaritesi arttığından beri her şarkısında kullandığı ve şu ana kadar onu yüz üstü bırakmayan “tutan rap şarkısı formülü“nü bulması oldu. Formülden bahsedelim biraz: 1- Şarkı için bir konuk sanatçı alınır. 2- Bu konuk sanatçıya insanların aklına mezara gidecek şekilde kazınacak yavaş tempolu ama hareketli bir nakarat söyletilir. 3- Bu nakaratların arasına verse’ler yazılır, bir güzel de Avustralya aksanıyla söylenir. Formülün pratiğine gelecek olursak bunun ilk örneğini Charli XCX‘li Fancy‘de gördük. Fancy‘yi Rita Ora‘lı Black Widow takip etti. Azalea’nın yeni single’ı Beg For It‘te de bu sefer  yardımıyla aynı formülün kullanıldığını görüyoruz. Pop etkili rap’i geri getiren Iggy Azalea‘ya teşekkürler?

2015’te Ne Alemde?: Eski single’ları, “tek” albümünden beğendiği şarkılar ile birlikte 3-4 yeni şarkı ekleyerek kendi çapında “greatest hits” (!) tadında Reclassified adlı bir albümcükle seneyi uğurlayan Iggy Azalea‘yı büyük ihtimalle seneye de bu albümcüğün ekmeğini yerken göreceğiz. Unutmadan… Geçen sene Macklemore‘un yaptığı gibi 2015’te de bu sefer Iggy Azalea‘nın 3 adaylığıyla Grammy‘lerdeki haksız zafer(ler)ini izlemeyi unutmayınız.