2014: NYMPHOMANIAC

Neden Değerli? Lars von Trier’i tanıyan bilir, daha hiç yayınlanmadan önce bile, bütün filmleri gibi Nymphomaniac‘ın da herkese hitap edecek bir film olmadığını belliydi. Ne var ki, başarılı bir tanıtımla herkesin ilgisini zaten çekmişken bir de içeriği yüzünden Türkiye’deki sinemalarda yasaklanması üzerine uzunca bir süre gündemde kalmayı başardı.

Tahmin ettiğimiz gibi Lars von Trier, Charlotte Gainsbourg ve Stellen Skarsgard’ın elinin değdiği bir şeyin kötü olması mümkün değildi. Bütün Trier filmlerinde olduğu gibi bize farklı bir sinema deneyimi yaşatttığı, normal bir durumda olsa hiçbir şekilde bu filmi izlemeyecek olan insanlara bile kendini izlettiği için değerli.

Neyi Değiştirdi? Normal yaşamında da dünyalar tatlısı sayılamayacak bir insan olan Shia LaBeouf‘e karşı olan bu garip hislerimizle birlikte ününü de arttırdı, Charlotte Gainsbourg‘un oyunculuğuna hayranlığımızı binlerce katına çıkardı ve en önemlisi yüzlerce yönetmeni ve kurumu sansür karşısında birleştirerek bize sanatın özgürlüğüne önem veren insanların azımsanmayacak sayıda olduğunu gösterdi.

2015’te Ne Alemde? Şu sıralar bahsedilme sıklığı azalmış olsa da sadece 2015’te değil çok daha uzunca bir süre boyunca, sansür karşısında bir duruş sergilendiği her an akıllara geleceğinden hiç şüphemiz yok.