2014: THOM YORKE

Neden değerli?: Alternatif müziğe kendi duruşu, farklı kişiliği ve yorumlarıyla sürekli bir yenilik katma, geliştirme uğraşında olan Thom Yorke‘un en az bir iki şarkısını ezbere biliyoruzdur. Gençliğimizde Radiohead dinleyip duygu dalgalanmaları yaşamış, bazı anılarımızı o şarkılarla özdeşleştirmişizdir. Son zamanlardaysa sadece kaliteli müzik dinlemek istediğimizde bile düşünmeden Thom Yorke’un ve onunla özdeşleşen grubu Radiohead‘in işlerini açıp, tekrar tekrar dinlemek ilk aklımıza gelebilecek şeylerdendir. New Musical Express‘in geçtiğimiz yaz yaptığı ankete göre 2000’li yılların en ilham verici grubu Yorke önderliğindeki Radiohead. Bu ilham vericiliği albümleri farklı yayınlama biçimleri olarak da karşımıza çıkıyor Radiohead’in ve Yorke’un. İn Rainbows albümünü ”gönlünden ne koparsa” kafasıyla, The King of Limbs albümünüyse ”gazete albümü” olarak yayınlayan Radiohead’in solisti ikinci solo albümünü ”torrent sitesi” üzerinden yayınlama kararı aldı.

https://www.youtube.com/watch?v=pKd06s1LNik

Neyi Değiştirdi?: Bu yıl çıkardığı ikinci solo albümü Tomorrow’s Modern Boxes‘la birlikte son zamanlarda elektronik altyapıyla oluşturduğu müziğini biraz daha derinlere çekti ve üzerinde sakince ve ustalıkla yaptığı vokaliyle ne kadar eşsiz bir ses olduğunu tekrar kanıtladı. Ancak asıl değişiklik bu değildi. Yorke albümü internet üzerinden, BitTorrent yoluyla yayınlamaya karar verdi ve 6 dolara piyasaya sürdü. Dünyada en çok tanınan ”alternatif” müzik insanlarından biri olduğu için ve genelde kaliteli işlere imza attığı için ona güvenen dinleyici kitlesi, bu denemesini kısmen başarıya ulaştırdı ve albüm ilk iki haftada 2.1 milyon indirmeye ulaştı. Ancak bu denemeyi Yorke özelinde başarılı yapan nedenlerden ötürü diğer sanatçılar için başarılı olacağını ya da müzik endüstrisinde bir çığır açabileceğini düşünmüyoruz..

2015’te Ne Alemde?: Gelecek yılda Yorke’un nasıl işlerle ya da yeniliklerle karşımıza çıkacağını henüz kestirememekle birlikte Radiohead olarak yeni albüm çalışmaları için toplanma girişimleri olduğunu biliyoruz. Yine de ilk Radiohead albümlerindeki duruşla değil de daha elektronik işlerle yola devam edeceklerini düşünüyoruz.