2015: AMY SCHUMER

Neden Değerli? Hala tanımayanınız kaldıysa Amy Schumer, 2000’lerin ortasından beri stand-up gösterileriyle sahnelerden ve 2013 yılından beri Inside Amy Schumer programıyla televizyonlardan aşina olduğumuz bir komedyen. Her ne kadar Inside Amy Schumer’ın kalitesi ilk sezondan beri yakın seviyelerde ilerlemekte olsa da son sezonunun parlamasıyla birlikte Amy Schumer’ın ismini de çok sık duyar olduk. 2015 yılını dolu dolu geçirirken başarısını Trainwreck isimli sinema filmiyle taçlandıracak vakit buldu, birçok yerden topladığı ödüllerle de bu başarıyı resmileştirdi.

Neyi Değiştirdi? 2015 yılı hepimizin fark etmiş olacağı üzere duyar yılıydı. Bunun da etkisiyle olacak ki Amy Schumer özellikle bu sene, Comedy Central gibi erkeklerin egemen olduğu bir kanalda üç sezondur başarıyla yürüttüğü programıyla dikkat çekmeyi başardı. Tamamen erkeklerin hakim olduğu bir sektörde feminist komedi yapan bir kadın olarak popüler olabilmek bir yana, insanların ağzına almaya (kelime oyunu niyeti yok) çekindiği konularda bile şakalar yapacak cesareti gösterebildi.

Televizyonda görülebilir olmak için hepimize dayatılan “mükemmel” vücut standartlarına sahip olmak gerekmediğini gösterdi. Cinsellik, insan ilişkileri, medya, güzellik standartları, kadın-erkek ayrımcılığı gibi konular hakkında fikirlerini dürüstçe belirtti, eleştirdi. Bu konulara herkesin görmezden geldiği, hiç kimsenin değinmeye yanaşmadığı açılardan yaklaştı.

-Amy Schumer 2014: Popo meselesine katkısını böyle yaptı-

Bir sürü insanı kızdırdı ama bu kendini sevdirmesine engel olmadı, Tilda Swinton gibi büyük bir ismi bile romantik komedisinde oynamaya ikna edebilecek kadar sempatik kalmayı başardı, doğallığını ve içtenliğini hiç bozmadı. İdol olarak gördüğü Tina Fey, Amy Poehler, Julia Louis-Dreyfus gibi isimlerden programında yer almak isteyecekleri kadar takdir toplamayı başardı. Bütün bunları yaparken hepimizi kahkahalara boğmaya devam etti.

2016’da Ne Alemde? 2015’deki parlamasıyla çevresini de genişleten Amy Schumer şu sıralar Jennifer Lawrence’la kanka olmuş durumdalar (öyle ki J-Law, Golden Globes’a aynı kıyafetle katılmak istediklerini söylüyor) ve henüz resmi bir şey olmasa da birinci ağızdan duyduğumuz üzere birlikte oynayacakları bir senaryo üzerinde çalışıyorlar. Amy Schumer silahlanma karşıtı bir toplulukta aktif rol oynuyor, kendisini bu topluluğun yüzü olarak görmemiz an meselesi olabilir. Bunların yanı sıra bahara doğru Inside Amy Schumer’ın dördüncü sezonunu izliyor olacağız. Kendisini bir de komedyenlerin yaratma süreci hakkındaki bir belgeselde göreceğiz. Umarız 2016 da yine kahkahalarla dolu bir yıl olacak.