2015: SARMAŞIK

Neden Değerli?: Türk sineması adına -fikrimce- baş yapıtlardan biri olan Gemide filmine benzetilmesine rağmen kendi hikayesine sadık kalmış bir film Sarmaşık. Abluka ile birlikte “yılın en iyi yerli filmi hangisiydi” tartışmalarına konu olan bir film. Yurt içinde ve yurt dışındaki festivallerde gösterdiği başarı da emeğin karşılığının alınması konusunda oldukça tatminkar. Gişe Memuru filmiyle adından söz ettiren Tolga Karaçelik‘in senaryosunu yazıp yönettiği, Nuri Bilge Ceylan filmlerinden aşina olduğumuz Gökhan Tiryaki‘nin görüntü yönetmenliği yaptığı ve başta Nadir Sarıbacak olmak üzere tüm oyuncuların çok iyi performans gösterdiği Sarmaşık, yılın en dikkat çeken yapımlarından.

Neyi Değiştirdi?: “Deniz bitti, gemi durdu, duran gemi artık gemi değildir..” Çekimleri, diyalogları ve alt metniyle bizleri etkileyen, hiyerarşinin anlamını iliklerimize kadar hissettiren ve sorgulatan Sarmaşık, zaman zaman George Orwell‘i hatırlatıyor izlerken. Geriyor, düşündürüyor, rahatsız ediyor. Otorite kavramı ve insan psikolojisi üzerinde kafa yoruyor. Kendi dünyasına seni kolaylıkla çekebiliyor.

2016’da Ne Alemde?: Film ekibinin 2016’da neler yapacağını tam bilmemekle birlikte, Sarmaşık, Abluka gibi yerli filmlerden 2016’da da fazlasıyla görmek istiyoruz.