2016: RIHANNA

Neden Değerli?: Bu yılın başında çıkan ANTI, Rihanna’nın bir “albüm sanatçısı” olmayı en iyi becerdiği albüm oldu. Evet, Rated R ve Loud çok güçlü albümlerdi ve Rihanna kimsenin inkar edemeyeceği kadar harika hitlere imza atmıştı (Bakınız Only Girl in the World, We Found Love, Rude Boy, What’s My Name, Take A Bow) fakat son iki albümündeki tekdüzelik, fillerların fazlalığı ve risk almayıp ana akıma oynamasıyla Rihanna gözümüzde iyiden iyiye bir single sanatçısına dönüşmüş, giderek düşen bir profil çizmeye başlamıştı. Unapologetic, Rihanna diskografisinde hatırlamak istemediğimiz kadar kötü bir albümdü doğrusu. Derken kendisi kariyerinin en iyi kararını alıp 3 yıllık bir ara verdi. Her sene Kasım’da albüm yayınlayan Rihanna gitmişti ve hal böyle olunca albüm için beklentiler inanılmaz yükselmişti. Bitch Better Have My Money ile “beklediğimize değdi” dedik, özlediğimiz Rihanna’nın döndüğünün sinyallerini aldık. “Geldi, gelecek” derken 8. albümü ANTI, sonunda bu yılın başında yayınlandı ve Rihanna, gözümüzde değerini hiç beklemediğimiz kadar arttırmayı başardı.

https://www.youtube.com/watch?v=y0YA_F6n5_4

Neyi Değiştirdi?: ANTI bizim için tam bir ters köşe oldu. Önceki işlerinden kesin çizgilerle ayrılan albüm, Rihanna’nın tam anlamıyla kontrolü ele aldığı, açık ara en iyi ve en “Rihanna” albümüydü. Bizce albümün yıldızı olan Consideration, Yeah I Said It ve Higher, Rihanna’dan hiçbir zaman beklemediğimiz ama dinledikçe de “Bunu Rihanna’dan başkası söyleyemezdi” dedirten şarkılardı. ANTI başlarda karışıklığıyla ve hit yoksunluğuyla bizi afallatmış olsa da sonunda albümün akıp giden karanlık atmosferine ve Rihanna’nın aşmış sesine kendimizi teslim ettik ve şimdi dönüp baktığımızda yılın en iyi albümlerinden biri olduğuna karar vermemiz hiç de zor olmadı. Türler arasında gezinmeyi çok iyi beceren albümdeki tüm şarkılar, hayal kırıklığına uğramış, yalnız bir Rihanna imajı etrafında bütünleşiyor ve sonucunda ortaya Rihanna’nın yaptığı en karanlık, en bütünlüklü ve en içe dönük albümü çıkıyordu. Öyle ki bir cover’dan çok karaoke performansını andıran Tame Impala cover’ının bile albümde pek de sırıtmadığını söyleyebiliriz. Bu anlamda ANTI, Rihanna’nın başkalarının yazdığı pop/R&B şarkılarını söyleyen asi bir pop ikonundan gerçek bir sanatçıya evrilişinin ilk basamağı oldu.

2017’de Ne Alemde?: Rihanna, kaçmayı deneseniz bile kurtulamadığınız bir isim olduğu için yıllardır olduğu gibi 2017’de de göz önünde olacağını kestirmek hiç zor değil. Müzikal açıdan dolu bir sene geçireceğini düşünmesek de birtakım projelerle illa ki karşımıza çıkacaktır. Artık tek ümidimiz ANTI ile yıllar sonra bizi tekrar heyecanlandırmayı başarmışken yükselttiği çıtayı bir daha düşürmemesi.