5 MUHTEMEL NEDEN: “BU ŞARKIYI 2018 YILINDA KİMLER DİNLİYOR?”

5 muhtemel neden; yaşadığımız şeylere, başımızdan geçenlere, unutulan kavramlara, dünyada olup biten olaylara kendimizce bir isyanımız. Yaptığımız sorguların, üstünde düşünmeye harcadığımız saatlerin ürünü. Bundan sonra bazı bize sorulan veya sorulmayan; bize düşen ya da düşmeyen konulara 5 muhtemel neden’imizle dahil olacağız.Bu sefer de kendimize Youtube’daki yorumlarda “Bu şarkıyı 2018 yılında kimler dinliyor?” soru kalıbıyla at koşturan insanların motivasyonunu dert edindik. Buyurun;

İster Youtube’a ara sıra müzik videosu izlemek için girenlerden olun, ister orada yatıp kalkanlardan olun, bu yorumu görmeme ihtimaliniz yok. Bir sürü şarkının altına, her yeni senede adaptasyona uğrayıp güncellenen bir virüs gibi yerleşiyor. Hatta bu kalıbı bazen daha da daralmış zaman aralıklarıyla da görebiliyoruz. Mesela daha Nisan’da yayınlanmış bir şarkının altında Kasım ayında “Bu şarkıyı Kasım ayında kimler dinliyor?” şeklinde yorumlar görebiliyoruz. Daha dur, çıkalı 7-8 ay olmuş ama yok, o yorum oraya yerleşmiştir bile. Derdimiz ise oraya bu yorumları yazan insanların motivasyonlarının 5 muhtemel nedenini sizlerle de paylaşmak.

Tahmini nedenlerimizi saymaya başlıyoruz o zaman;

1) Şarkıyla Kurulan Duygusal Bağ

İlk olarak olaya daha saf bir bakış açısıyla yaklaştık. Araya başka bir neden koymadan, beğendiğimiz şarkıyı güncel senede de dinleyip yaşadığımız duygusal patlamanın böyle bir sonucu olabileceğini düşündük.

2) Şarkının Modasının Geçtiğini Kabullenmemek

Zaman akıyor ve bazı şarkıların modası geçiyor ama birtakım insanlar bunu kabullenmek istemiyor. İşte bu insanlar bir gün toplaşıp böyle bir yorum icat etmiş olabilir. Bizim aklımıza yattı.

3) Genç Olduğunu Gösterme Çabası

Şarkının çıkış tarihinde belki de bu dünyada olmayan insanlar tarafından bu yorum “o zaman dinleyemiyordum ama bak bu sene dinleyebiliyorum.” diye nazire yapmak için kullanılıyor olabilir.

4) Öyle Programlanmış Olmak 

Sonuçta robot çağında yaşıyoruz. Belki de o yorumları yazan insan bile değil. Bu yorumları yazmak için programlanmış insansı makineler. Bunu yazanların insan olmasından daha iyi açıklama bizce. Ayrıca olmaz olmaz deme hiç, olmaz olmaz sevgilim?

5) Yalnızlık

Kim istemez dışarıda bir yerlerde onun gibi düşünen bir insanın olmasını. İnsanın yaptığı çoğu şeyde olduğu gibi bu yorumun da altında yalnız kalma korkusu hissediyoruz. Siz ne düşünürsünüz bilemeyiz ama topluluk içinde olmak, düşündüğün şekilde düşünen, sevdiğin şeyleri seven, nefret ettiklerinden nefret eden insanların varlığından haberdar olmak her zaman iç ferahlatan bir şey. Hazır Youtube da başlı başına bir “topluluk oluşturucu” iken insanlar kendi çemberlerini kurmaya çalışmasın da ne yapsın.