TANIŞIN: ULRIKA SPACEK

Evet, biliyoruz. Bir grup için fazlasıyla kötü bir isim Ulrika Spacek. Yine de Slowdive‘ın dönüş turnesinin açılış grubu ve müzik kritikleri tarafından yılın “en özgün” yeni grubu unvanını alan Ulrika Spacek ile tanışmanızı isteriz. Kendileri ilk albümleri Album Paranoia‘yı henüz daha geçen sene yayımladılar. Ardından ise turnelemek yerine daha fazla kayıt yapmayı seçerek bu seneki Modern English Decoration ile hayatlarımıza yerleştiler.

Grubun gitarist Rhys Williams harici diğer üyeleri 2002 senesinden beri Tripwires adı altında müzik yapıyormuş zaten. Hatta o kadar başarılı olmuş ki bu proje BBC desteğini alarak 2007 senesinde Reading & Leeds Festivali’nin keşif sahnesine konuk olmuşlar. İlk albümlerini kaydettiklerinde ise tüm çalışmaları silerek plak şirketinden ayrılmaya karar vermişler. Hemen ardından kendi çabaları ile 2 tane albüm yayımlamışlar. Ancak 2014 senesinde esas adam Rhys Edwards’ın Berlin’e taşınması ile dengeler değişmiş. Bu süre zarfında Edwards, eski dostu Rhys Williams ile Berlin’de yeniden müzik yapmaya başlamış. Diğer Tripwires üyelerinin de katkısı ile grup yepyeni bir sound ile kendilerine yeni bir yol çizmeye karar vermiş. Bir sene sonra ise ilk albümleri Album Paranoia‘yı kaydetmişler.

Bu sene yayımlanan Modern English Decoration ise ilk uzunçalara nazaran çok daha özgüvenli. Grubun deneyimli müzisyenlerden oluştuğunu daha ilk şarkıda anlamanız olası. Post-punk, psychedelic, shoegaze gibi birçok akımı içlerinde barındırmayı başarıyor İngiliz grup. Yine de albümü dinlediğinizde bir bütünün parçalarından daha fazlası olduğunu anlıyorsunuz. Deerhunter‘dan Slowdive‘a birçok grubun tınılarının homojen bir şekilde karışması ile ortaya çıkarılmış bir iş. Ancak grubun daha kariyerlerinin başında olması, acemilikleri zaman zaman kendini gösteriyor. Öncelikle iki albümleri de tamamen kendi çabaları ile Victoria döneminden kalma bir evde kaydedilmiş. Pahalı bir prodüksiyondan uzak, ancak emin ellerde. Ayrıca vokal Rhys Edwards’ın benliğini daha fazla vurgulaması, daha kendinden emin bir şekilde tınlaması gerekiyor. Gitarların- ki grubu özgün kılan yegane özellik- muhteşem uyumu ve cesaretinin yanı sıra esas adam biraz sönük kalıyor. Ulrika Spacek‘in en çok gelecek vadeden yönü ise canlı performanları. Bir efsaneye göre canlı performanslarının enerjisi o kadar yüksek ki grup bundan birkaç sene sonra festivallerin aranan punk isimlerinden olacak.

Kendileri şu sıralar Slowdive için açılışı yapmaktan fazlasıyla memnun. Sonbaharda da kendi turneleri için yola koyulacaklar. Drowned in Sound‘daki röportajına göre Rhys Edwards’ın gruptan en büyük beklentisi kendi özgün tınılarını oturtarak diğer gruplardan ayrışmaları. Kendileri aynı zamanda “türsüzlük” akımının takipçilerinden. Bu nedenle biraz deneysel takıldıklarını da belirtelim.