2014: RUN THE JEWELS

Neden Değerli?: Biri politik duruşu ve aktivistliğiyle bilinen, 2000’lerde nedense değeri pek bilinmemiş, rahatlıkla rap alanındaki en iyi söz yazarlarından biri diyebileceğimiz Killer Mike; diğeriyse agresif, bol metaforlu ve özellikle de bilimkurgu kokan sözlerle industrial ve grime eksenli beatleri buluşturmasıyla pek çok bilindik hip-hop sanatçısından ayrılan El-P. İkili önce 2012’de Killer Mike‘ın en iyi albümü diyebileceğimiz R.A.P. Music‘te birlikte çalıştı. Albümün tamamının prodüksiyonu El-P‘ye aitti. Geçen yılsa Run The Jewels adı altında ilk albümlerini çıkardılar. Bu yıl çıkan Run The Jewels II ise ikisinin de tüm kariyerleri boyunca yaptıkları en mükemmel albümdü.

Neyi Değiştirdi?: Killer Mike & El-P‘nin, Outkast ve Clipse’ten sonra boşalan “hip-hop ikilisi” tahtına ne kadar yakıştığının farkına vardık. Yılın bariz bir şekilde en iyi hip-hop albümü ve pek çok dergiye (ve bana) göre de yılın en iyi albümüydü Run The Jewels II. Hip-hop için bir mihenk taşı diyebiliriz rahatlıkla. Killer Mike & El-P‘nin adeta kendilerini aştıkları, inanılmaz sözler, göndermeler ve ikili arasındaki atışmalarla bezeli, El-P‘nin prodüksiyon yeteneğine, yarattığı beat’lere ve Killer Mike‘ın enerjisine hayret ettiren, bir hayli sert, gaz, gümbür gümbür, hızlı, “old-school” olduğu kadar geleceğe de göz kırpan ve fazlasıyla politik ve “orta parmak” modunda olduğu kadar da eğlenen ve seks-uyuşturucudan bolca bahsetmekten de çekinmeyen bir albüm RTJII. Albümü iki müthiş yetenekli adamın buluşmasından çok iki yakın arkadaşın buluşması olarak da nitelendirebiliriz; çünkü dinlerken ikisinin de ne kadar eğlendiğini hissedebiliyorsunuz resmen. Kimyası yüzde yüz tutan, neredeyse kusursuza yakın bir albüm RTJII.

Bunların haricinde albümün ücretsiz yayınlanması, Rage Aganist The Machine frontmani Zack De La Rocha‘ya ve Boots‘a yer vermesi, Killer Mike‘ın Ferguson olayı üzerine söyledikleri, El-P‘nin biraz fazla cool oluşu ve daha pek çok şey bu iki adama duyduğumuz saygıyı gün geçtikçe katladı.

2015’te Ne Alemde?: Run The Jewels III‘ün geleceğini biliyoruz. Bizi daha çok heyecanlandıran ise bir Kickstarter projesiyle hayat bulan, tüm albümün kedi sesleriyle remixlenmiş versiyonu olan Meow The Jewels. Tüm zamanların en garip albümlerinden biri olacağa benzeyen projede Zola Jesus, Boots, Baauer, Geoff Barrow ve daha pek çok isim var. Albümün bir trailer’ı bile var. Yani Run The Jewels‘un adını 2015’te de bolca duyacağız ve bu durumdan çok mutluyuz.