2015: APPLE MUSIC

Neden Değerli?: 2015 “streaming” servisi veren şirketlerin senesi oldu. Streaming rakamları 2014’ten 2015’e bile o kadar arttı ki artık sanatçılar albüm bile satamıyor. (Adele‘i bu kapsama almıyoruz tabi ki) Sanatçılar artık gerek ticari kaygılarla (Taylor Swift, Adele) gerekse de sanatsal değerin takdir edilmemesi gibi etik sebeplerle (Björk, Joanna Newsom) streaming servislerde albümlerinin yer almasına izin vermiyorlar. Bu endüstri bu kadar büyükken ve sektörün monopolü sene başında tek başına Spotify iken ilk önce şatafatlı bir törenle Tidal hayatımıza girdi. (Girdi mi?) Tidal mı Spotify mı derken bir de başımıza Apple Music çıktı. Tidal’ın farkı lossless audio kalitesiyle hizmet vermesi ve hissedarlarının sanatçılar olmasıydı. Peki Apple Music’in farkı ne? Apple Music henüz Türkiye’de hizmet vermese de Spotify ve Tidal’a göre çok daha interaktif bir platform. Sanatçılar ve radyocuların yaptığı radyo programları ve röportajlar, sanatçıların hayranlarıyla etkileşime geçebilme özelliği, şarkıların yanı sıra müzik klipleri ve sanatçı videoları gibi değişik içerikler barındırması Apple Music’i diğer streaming servislerinden ayıran özelliklerden birkaçı.

https://www.youtube.com/watch?v=Y1zs0uHHoSw

Neyi Değiştirdi?: Apple Music, Jay-Z‘nin başarısız Tidal girişiminden sonra Spotify‘a gerçek bir rakip oldu. Kullanıcılara ilk 3 ay ücretsiz deneme fırsatı vererek (Taylor Swift, tamam, sakin ol, ödeyecekler…) doğrudan kendine bir kullanıcı kitlesi oluşturdu. Her gün yeni bir içerik yeni bir özellikle kullanıcı sayısı günden güne artıyor. Streaming yarışında Spotify’ı sollaması hiç de olanaksız gözükmüyor açıkçası.

https://www.youtube.com/watch?v=BNUC6UQ_Qvg

2016’da Ne Alemde?: Öncelikle ilk temennimiz tabi ki Türkiye‘de hizmet vermeye başlamaları. Bunun dışında 2016’da büyük işler yapacak gibi gözüküyorlar. Örneğin, daha geçtiğimiz günlerde 1989 World Tour Live projesi için Taylor Swift‘le olan işbirliklerini açıkladılar. 2016’da Apple Music‘in böyle işlerine şimdiden alışın diyoruz.