2014: ALT – J

Neden Değerli? 2007 yılında Leeds Üniversitesinde 4 öğrenci tarafından kurulan Alt-j daha ilk EP’sinden henüz küçük bir topluluk olan dinleyicilerinin favori grupları arasına girmişti. 2012 yılında çıkardıkları An Awesome Wave albümüyleyse seslerini daha büyük kitlelere duyurdular, daha ilk albümleri olan bu albümle Mercury Prize kazandılar. Bu sene çıkardıkları This Is All Yours albümüyle de kendilerine olan sevgimizi birkaç kat daha arttırdılar. Grup hakkında başlarda yeni Radiohead benzetmeleri yapılmasına rağmen aslında şu ana kadar dinlediğimiz hiçbir gruba benzemedikleri; hepimizin düşündüğü, hissettiği şeyleri bambaşka sözlerle (ya da hepimizin farklı şekillerde yorumlayabileceği bir biçimde) anlatabildikleri; kulaklarımızın aşina olmadığı tarzları, üst üste binmiş vokallerileriyle, neredeyse bambaşka bir “genre” yaratacak kadar yenilikçi bir müzik yaptıkları için çok değerliler.

Neyi Değiştirdi? İlk şarkılarından beri tamamen nevi şahsına münhasır bir grup oldular, ne kendilerini ne de başkalarının işlerini tekrar ettiler. İnanılmaz iyi bir albümden sonra performanslarını düşürmeden, en az ilki kadar iyi, ikinci bir albüm çıkardılar. İlk albümüyle patlama yapan gruplar genelde sonraki albümde bozar anlayışında olanları tersinin de olabileceği yönünde ikna ettiler.

2015’te Ne Alemdeler? This Is All Yours albümüyle daha çok ödül toplayacaklarını, kendilerinden çok daha fazla bahsettireceklerini düşünüyoruz. Ve umuyoruz ki yakın zamanda büyük bir Avrupa turnesi haberiyle hepimizi sevindirirler.