İNCELEME: GAYE SU AKYOL- İSTİKRARLI HAYAL HAKİKATTİR

Hemen itiraf ediyorum, Gaye Su Akyol‘un şu ana kadar öyle çok da büyük bir hayranı olduğum söylenemez. Ama işte, ilk albümünden 4 sene sonra üçüncü uzunçaları İstikrarlı Hayal Hakikattir hakkında yazıyorum ve söyleyeceğim şeyler hiç olmadığı kadar olumlu.

Develerle Yaşıyorum ve Hologram İmparatorluğu GSA’ya hiç olmadığı kadar büyük bir hayran kitlesi ve uluslararası tanınırlık getirdi. Bunun sebebinde ise hepimiz hemfikiriz herhalde: Akyol’un müziği şu ana kadar bu topraklardan çıkmış en farklı, yaratıcı ve kendine özgü tınılar. Kulağa iyi ya da kötü gelmesi ise bundan bağımsız, farklı bir konu. İki görüşte de olan insanlarla karşılaştım ve bu çatışma bir müddet daha devam edecek gibi.

https://www.youtube.com/watch?v=pykJX9SCpAY

Üçüncü uzunçalarda diğer albümlere nazaran en çok dikkatimi çeken olgunluk müzikal anlamda geliyor. Albüme adını veren İstikrarlı Hayal Hakikattir, GSA diskografisinin şu ana kadar ortaya koyduğu en iyi kayıtlardan biri. Bubituzak etkisi, GSA’nın kendi tarzında sunduğu Anadolu rock ile buluşurken özgün bir espri anlayışı ile kendini ortaya koyuyor. Hemen ardından gelen Bağrımızda Taş ise üstü kapalı politik yapısı ve diğer şarkılara nazaran modern Batı müziği payının daha fazla olması ile diğerlerinden ayrılan bir kayıt oluyor. Albümün ortasındaki Meftunum Sana ve Şahmeran ise genel çerçevede adeta parlıyorlar. Bu iki şarkı da müzikal açıdan gerçekten çok güçlü ve GSA’nın şu ana kadar ortaya koyduğu her türlü kayıttan daha iddialılar. İki kaydın da çok şaşırtıcı derecede rakı masanıza eşlik edebilecek bir yanları var. Bazen hüzünlü bir moda doğru savrulurken aynı zamanda o anın güzelliği ile hayata hayranlık duyduğunuz dakikalar yaşarsınız. İşte, o anlara eşlik edebilecek şarkılarla karşı karşıyasınız.

Albümde en zayıf bulduğum halka ise Laziko oldu. Bu şarkı size de türküleri andırmadı mı? Ancak müzikal altyapısı -her ne kadar GSA bununla ünlü olsa da- şarkının melodisini tamamlayamıyor. Kısacası türkü, Anadolu rock ile bir türlü orta noktada buluşamıyor. Albümde bir diğer anlamlandıramadığım nokta kapanış şarkısı Boşluk ve Sonsuzluk‘un kısa bir versiyonunun Halimiz İtten Beter‘den hemen önce gelmesi. Uzun versiyonun içinden bir kesit önceden dinleyici ile buluşturuluyor ve bir ısınma turundan geçiriliyoruz. Bu tercihin kapanış şarkısı olarak Boşluk ve Sonsuzluk‘un etkisini hafiflettiğini düşünmeden edemedim. Yeri gelmişken belirtmekte fayda var: Albüm son iki şarkısı ile gerçekten sağlam bir kapanış yapıyor. Bu nedenle de kısa versiyon şarkının uzun versiyona yakın ama aralara bir yere sıkıştırılmış olması şaşırttı.

Develerle Yaşıyorum ve Hologram İmparatorluğu ile Gaye Su Akyol Türkiye sahnesinde kendine önemli bir yer edindi. Şu ana kadar ortaya koyduğu kayıtların çok sıkı bir takipçisi olmamakla beraber bu albümü bir müddet döndürmeyi ve sindirene kadar dinlemeyi düşünüyorum. Müzikal açıdan daha olgun olmanın yanı sıra Anadolu rock ile Batı tınılarını harmanlamada daha da iyi olduğunu düşünüyorum. Bir insan en iyi yaptığı şeyde nasıl daha iyi olabilir? Galiba cevabı bu albümde.

Kapak fotoğrafı credit: Aylin Güngör