ORADAYDIK: ANGEL OLSEN

Angel Olsen’ ı ilk dinlediğim günü hatırlıyorum. Bir kış günü yatağımda uzanmış, bilgisayarımı karnıma çekmiş vakit öldürürken Pitchfork kritiklerine, haberlere göz gezdiriyordum. Sonra Angel Olsen’ ın son eseri ve sene sonu listelerini kasıp kavuran albümü Burn Your Fire For No Witness’ ı gördüm. Albüm kapaklarının cazibesine inanan biri olarak albüme ilk bakışta vuruldum. Beyaz arka planın üzerine konmuş kırmızı yapraklar ve insan figürleri dikkatimi çekmiş olmalı. Sonra albümün ‘yalnızlık üzerine yazılmış en neşeli şarkılar’ dan oluştuğunu okuyorum. O günden beri Angel Olsen’ ını sıkı takip etmiş ve albümlerini dinlerken aşındırmış biri olarak söyleyebilirim ki ben albümdeki bu neşeyi hiç göremedim. Bence Angel Olsen, “Sen de mi yalnızsın? O zaman çak bir beşlik” derken bile aslında şarkıda bir burukluk var. Şarkılara hareketli tempoların içine sıkıştırılmış ve bulunmayı bekleyen ağır bir melankoli hakim. Olsen, şarkılarına bir çizgi çekmiş. Çizginin hangi tarafında duracağınız size kalmış.

İşte 12 Eylül akşamı Salon IKSV’ deki konserinde de bu çizgi vardı. Kimileri melankolik havayı koklarken kimileri arka tarafta arkadaşları ile şakalaşıp eğlenmeyi tercih etti. Angel Olsen, açılışı bir Halfway Home şarkısı olan Free ile yaptı ve şarkının ritmik sakin temposunu düşününce çok yerinde bir seçimdi. Dinleyiciler için iyi bir ısınma turu oldu. Hemen akabinde ise Burn Your Fire For No Witness’ ın incisi, canımız ciğerimiz Hi-Five geldi. Setlistin geri kalanı albümlere dengeli olarak dağılmıştı. Angel Olsen’ ın henüz daha yayınlanmamış yeni bir şarkısını, daha bir tur müzisyeni iken kaydettiği EP’ sinden Drunk And With Dreams’ in akabinde dinleme fırsatına eriştiğimiz bir konserdi. Özellikle BYFFNW’ ın favori şarkılarından Lights Out ve High&Wild, adrenalinin tavan yaptığı, Olsen’ ın punk geçmişini yansıttığı performanslardandı.

11922078_1693155007573981_1287112788_n

Angel Olsen sahnede.

Albümleri yayınlandığından beri Angel boş durmamış olsa ki çoğu şarkının performansı, albüm kayıtlarından çok daha farklıydı. Mesela sert punk tınılı şarkılarda gitar daha da zenginleştirilmiş, ana gitar daha ön plana çıkarılmıştı. Sevenleri bilir, Halfway Home ve Strange Cacti dönemlerinde yazılmış olan şarkılar genellikle kayıtlarda daha yumuşak tınılarda. Konserde ise Olsen, bizi oldukça şaşırttı. Özellikle Acrobat şarkısı başta olmak üzere eski şarkılar neredeyse baştan yaratılmıştı. Sert gitarların ve davulun etkisi ile eski şarkıları yenileriyle aynı çizgide bulduk. Daha önce röportajlarında her zaman bir değişimin içinde bulunduğunu belirten Angel Olsen, vokallerini de modifiye etmiş canlı performanslar için. İnanması güç ve rastlaması çok nadir ama Angel Olsen’ ın vokalleri albüm kayıtlarına kıyasla canlı performansta çok daha kuvvetli. Tecrübe ile gelen özgüvenden midir yoksa azimle birleşen bir sıkı çalışmadan mı gelmektedir bilinmez ama Olsen, vokallerinde risk alıyor. Albümdekine oranla çok daha üst notalara çıkabildi İstanbul konserinde.

11997309_1650517845194327_192008689_n

Fotoğraf: Ahmet Nursoy. 

Cumartesi akşamı tanık olduğumuz bir diğer sürpriz de Angel Olsen’ ın diğer müzisyenlerden daha bir ötede duran encore anlayışıydı. Bir Bruce Springsteen coverı olan ‘Tougher Than The Rest’ ten sonra Olsen’ ın grup arkadaşları bizi, narin sesli kızımızla baş başa bıraktı. Unfucktheworld ile başlayan solo performansta özellikle Iota dikkat çekti. Yakın arkadaşı Sharon Van Etten’ ın gitar tellerini hafifçe okşadığı solo performansları ister istemez akıllarda belirdi. Kapanış ise son albümün depresif, yürek yakan narin şarkısı White Fire ile yapıldı. Free ne kadar iyi bir açılış şarkısı olduysa White Fire da kapanışı o kadar iyi yaptı. Şarkının son anlarında grup üyeleri geri geldi ve bu solo buluşma bir anda sert bir rock n roll konserine dönüştü. Olsen’ ın saçlarını iki yana savurduğu ve kendinden geçtiği performansın sonunda herkes sahneyi terk etti. Çok kısa bir süre sonra Tiniest Seed için geri döndüler ve hemen ardından Angel Olsen’ ı sahneden uğurladık.

11998239_1693155027573979_992820898_n

Setlist. Şarkıların yanında Angel’ ın yazısı ile yazılmış bir ‘Şerefe’ görüyorsunuz.

Böylece Salon IKSV’ nin merakla beklenen bir konserini daha geride bırakmış olduk. Angel Olsen’ ın şarkıları canlı dinlendiğinde daha da bir güzel oluyormuş, bunu da gördük böylece. Hiç bitmeyen bir değişimin içinde olduğunu düşünürsek Olsen, gelecekte de bizi çok şaşırtacak gibi görünüyor. Konser sonrası tanışma sırasında defterime güzel bir not ile geri döneceğinin sinyalini kondurmuş. Olur da yeni albüm ile yolu yine bizim topraklara düşerse Angel Olsen’ ı sakın kaçırmayın. Lakin şarkıları canlı dinlendiğinde daha da güzel.

Kapak fotoğrafı Salon’ un Facebook sayfasından alınmıştır ve Ali Güler’e aittir.