RÖPORTAJ: HEDONUTOPIA

Korkunç geçirdiğimiz bir seneyi daha geride bırakırken 2020 senesinde güzel olan birkaç nadir şeyi de hatırlamamız gerektiğini düşünüyoruz. Bunlardan biri de yerli sahnede oldu. Hedonutopia, karantina döneminde kaydettikleri yeni albümleri Beyaz Durak‘ı yayınlayarak senenin kurtarıcılarından biri oldu. Her zamanki gibi bayıldık tabii ki. 2021’e doğru geçerken huzuru beklediğimiz şu günlerde arkanıza yaslanın, arkadan Meteor‘u açın (ya da en aşağıda grubun paylaştığı süper ötesi çalma listesini), Fırat ve Kerem ile yaptığımız keyifli röportajın tadını çıkarın.

Sorulardan iki tanesini ise takipçilerimizden seçtik. Instagram üzerinden sorularını paylaşan tüm takipçilerimize teşekkür ederiz.

Öncelikle bizimle bu röportajı gerçekleştirmeyi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Beyaz Durak, bizim için kabus gibi geçen bu senedeki nadir güzel şeylerden biri oldu. Peki, sizin için pandemi döneminde bir albüm kaydetmek ve yayınlamak nasıl bir deneyimdi?

Kerem: Bizim evde oyunlar hep en zor seviyede oynanır. Yıllardır kazançlarımızı ekipmanlara harcıyoruz. Pandemi başladığında artık evde kendimizi kaydedebilecek seviyedeydik. Belirsizliği ve iç sıkıntılarımızı üretime aktarabildiğimiz için istekli ve şanslı hissediyoruz. Biz de kendimizi test etmiş olduk bu süreçte.

Fırat: Pandeminin dar ortamındaki görülmemiş cinsten duyguların kayıt sürecine dan dan dan diye dahil olduğu bir albüm oldu. Kerem Feyzi kararlılığıyla mest etti, vokal kayıtlarında çok eğlendik. Apartmanın sesi kesin vardır kayıtlarda. Yayınlamak mı? Muhteşem.

Dinleyicilerinizden sık sık duyduğumuz, aynı zamanda bizim de çok merak ettiğimiz bir konu var. Hedonutopia’nın müziğini dinlediğimizde bambaşka hisler yaşayarak farklı bir dünyaya geçiyoruz. Bu şarkıları yaratırken sizin en büyük ilhamınız nedir? Kreatif sürecinizden bahsedebilir misiniz?

Kerem: Hissiyatları, duygu durumlarımızı, hayallerimizi, yaşanmışlıkları, bakış açılarımızı ve içimizdeki sesleri en samimi haliyle kaydedip sunmaya çabalıyoruz. En büyük ilham, yaptığınız parçaların yayınlanması ve uzayda yollarına devam edebilmesi. Bir de dinleyici tarafından benimsenip sevilirse her şey yolunda demektir.

Fırat : Bir duygu durumunu dosdoğru takip etmek üzerine ve sonraki geçişin ne olacağıyla alakalandırılmış bir takip durumu

Yeni albümünüz Beyaz Durak için tekrardan tebrikler. Kariyeriniz açısından bu albümün sizdeki yeri nedir? Beyaz Durak’ı diğer albümlerinizden ayıran en önemli yanı nedir?

Beşinci albümümüz ‘Beyaz Durak’  prodüktörsüz salt kendi beğenimize ve içimize sinmesine özen göstererek evimizde kaydettiğimiz ilk albümümüz. Komşumuz, dostumuz ve aynı zamanda ses mühendisimiz Cansın Dugan’ın mix ve masteringini göğüslediği, pandemi armağanı niteliğinde bir albüm oldu. Yatak süngerleriyle yalıttığımız kör odamızdaki vokal kayıtları, salona kurduğumuz elektronik davul ile ritm denemeleri ve heyecanla Cansın’a ulaştırdığımız demolar ile keyifli bir süreç yaşadık. Taner Yücel okulundan öğrendiklerimizle yıllar sonra ilk albümdeki gibi deneyselliği ve bilinmezliği hissettik.

Kapak görseli için Cihan Gülbüdak’ın terasında Nazlı Erdemirel bizi ve dolunayı fotoğraflarken, Yankı Karaca Burhaniye’de beyaz durağı çekti. Ressam dostumuz Enis Malik Duran dijital ortamda kapağı oluşturdu. ‘’Bırak Gideyim ‘’ ve ‘’Harika’’nın kliplerini Sevinj Yusifova ve Kutay Akyürek ile çekerken çocuklar gibi şendik. Her şarkı için oluşturdukları videolar da ayrıca gönlümüzü çeldi. ’’Meteor’’ klibinde Dokuzsekiz Müzik’ten Kaan Açıkgöz ve ekibi animasyon yeteneklerini konuşturdular.

Bütün bu emekler, dostça, samimiyetle ve herkesin yaptığı işi gönülden sahiplenmesiyle sabahlara kadar çalışılarak gerçekleşti. Bu nedenle özel bir albüm.

Pandemi dönemini oldukça üretken geçirdiğinizi fark ettik. Bu dönemde size iyi geldiğini ve yeni şeyler üretmek için motive ettiğini düşündüğünüz müzik grupları ya da şarkılar neler oldu?

Sevdiğimiz, dinlediğimiz şarkıları ‘’Hedonukarma’’ adında Spotify listemizde bulabilirsiniz. Buraya sığmayacak kadar çoklar çünkü. (Avaz notu: Çalma listesine aşağıdan ulaşabilirsiniz.)

4 senede 5 albüm yayınladınız ve 7 sene 7 albüm hedefinizin tamamlanmasına yaklaştık. Bir dönemin sonuna gelirken neler beklemeliyiz?

Henüz ortasını yeni geçtik. Altıncı albüm, fırında düşük ısıda. Bir an evvel bitsin istiyorsanız o ayrı. İçimizden gelenin en iyisini yapacağımıza and içeriz. Sağlığımız ve ömrümüz yettiğince müzik üretmeye devam etmeyi istiyoruz.

Bildiğiniz üzere takipçilerimiz sizlere sormak istedikleri soruları seçtiler ve biz de aralarından bir tanesini seçecektik. Ancak öyle güzel sorular geldi ki 2 tane seçmeye karar verdik 🙂 İlk sorumuz şu şekilde: Son albümle birlikte daha popüler kesime hitap ettiğinizi düşünen dinleyicileriniz var. Bu konuda yorumlarınız nelerdir? Bu görüşe katılıyorsanız sizce bunun sebebi neler olabilir?

Popüler Tarkan’dır. Ülkemizdeki şizo sayısını belirlerken artış olması normaldir. Hedonutopia müziğinin daha çok kişiye ulaşması hepimiz için bir başarıdır. Tıpkı Jakuzi, Palmiyeler vs. gibi. Biz aklı fikri müzikte olan bir grubuz, çünkü hayatta kendimizi bu kadar iyi ifade ettiğimiz başka bir alan tanımıyoruz. Yaklaşan alanlar var ama onlar da bize kalsın.

Diğer bir sorunun cevabını ayrıca çok merak ediyoruz. Müziğin artık hayatınız olduğunu fark ettiğiniz o an nedir?

Kerem: Müzik çocukluktan bu yana hep tutkuydu benim için, 8 yıldır çalıştığım şirketten ayrıldığım gün artık her şeyimi müziğe adadığım bir yol başlamış oldu.

Fırat: Bir besteyi yaparkenki anın haklılığı ve başarı duygusu. Birinci albüm geri dönüşü de buna eklenebilir.

2020 yılında müzik sektörü oldukça derin yaralar aldı. Sizce eski düzenimize dönsek bile müzik dünyası eskisi gibi olabilecek mi? Sizin beklediğiniz kalıcı değişiklikler var mıdır?

Kerem: Zor bir sene oldu gerçekten. Bu durumdan alacağımız dersler de önemli. Egolardan sıyrılıp birbirimize destek olmamız gerektiğini, müziğin sadece eğlencelik olduğu algısının değişmesi gerektiğini, sektörün ne kadar kırılgan olduğunu umarım herkes anlayabilmiştir.

Fırat: Müzik dünyasında kimsenin beklemediği kalıcı değişiklikler, müzik dünyasının doğumundan itibaren her 5-10 yılda bir oluyor zaten. Bir festival sahnesinde müziği performa etmenin enerjisini özlemle anıyoruz ama o ayrı.

Hedonutopia’nın diskografisine baktığımızda 4 senelik kısa bir zamanda 5 albüm yayınladığınızı görüyoruz ve her yeni albümde grubun imza tınılarının üzerine inşa edilen yeni bir katman ile karşılaşıyoruz. Yenilik sunmak ve her albümde farklılaşmak sizin için önemli bir faktör müdür? Bir sonraki albümlerde neler beklemeliyiz?

Kerem: 4 senelik zamanın 10 senelik bir geçmişi de var. Bu süre boyunca şarkılar üzerine düşündük. Albüm seçkisi hazırlarken yeni şarkılar da olabiliyor, 8-10 yıl öncesinden sırasını bekleyenler de, parçaların bize ‘’ben oldum’’ diye seslenmelerini duymaya çalışıyoruz. Hayatla birlikte kendiniz de değişim içinde olduğunuzdan bu farklılıklar ve yenilikler albüme de yansıyor doğal olarak. Sonraki albümde o zamanın ruhu ve etkileri nelerdir birlikte göreceğiz.

Fırat: Aynı olmaktan korkuyoruz. Farklı olmak için bir çabamız yok. Yedinci albümle birlikte geçmiş ve günümüzle olan kulak alışverişi bir son bulacaktır diye umut ediyoruz.

Hâla daha Beyaz Durak’ı dinlememiş olanlar için:

Grubun röportaj sırasında bahsetmiş olduğu çalma listesi: