2014: U2 (VE ITUNES)

Neden Değerli?: 150 milyon albüm satan, dünyanın en çok Grammy‘ye sahip müzik grubu olan, tarihin en iyileri arasında gösterilen albüm ve şarkılara imza atan, kimilerine göre yaşayan en iyi rock grubu U2‘dan bahsediyoruz. Sanırız bu soruya uzun uzun cevap vermenin bir lüzumu yok.

Neyi Değiştirdi?: U2, 5 yıl aradan sonra “Şimdiye dek yayınladıkları en kişisel albüm” olan Songs of Innocence ile döndü. Bu bile bu yıl U2 konuşmak için yeterli bir sebepti fakat albümün kendisinden çok yayınlanışı ve pazarlanışı konuşuldu. 9 Eylül’de tüm Apple kullanıcıları, iTunes kütüphanelerinde Songs of Innocence albümüyle karşılaştı. Grup “Olabildiğince insana ulaşmak en büyük isteğimiz” dedi, Apple CEO’su Tim Cook ise “Tarihin en büyük albüm duyurusu” dedi. Kullanıcıların rızası olmadan albümün bu şekilde yayınlanışı, zaten son iki yılda Spotify ve benzeri mecralar sebebiyle konuşulan “müzikte etik”, “müziğin ücretsiz olması”, “müziğin büyük şirketlerin tekeline girmesi” gibi tartışmaları iyice alevlendirdi. Beyoncé‘nin albümünü bir anda çıkarması, Arcade Fire‘ın albüm çıkış tarihini Twitter’daki bir hayranına mention atarak duyurması, Thom Yorke‘un Bittorent ile anlaşması (Liste uzar gider) ile albüm tanıtımlarının ve çıkışlarının çağ atladığı bir dönemde U2‘nun hareketi inanılmaz ses getirdi, fakat olumlu bir şekilde değil tabi. Patrick Carney ve Nick Mason gibi isimler bizce haklı olarak U2‘nin müziği değersizleştirdiğini ifade etti.

Bir süre sonra mevzu o kadar büyüdü ki Apple, albümü silmek isteyen iTunes kullanıcılarına yol gösterdi; Bono ise özür dilemeyi reddedip bu hareketlerinin “U2 tarihinde en gurur duyduğu şeylerden biri” olduğunu belirtti. Albümün sırf Grammy ödüllerine aday olabilmek amacıyla başvuru tarihine yetişmesi için sınırlı sayıda plağının basılması da cabası. (Ki oldu da. “Grammy ödülleri neydi, ne oldu?” başka bir yazının konusu olabilir) Kritikleri ve fanları da ikiye bölen albüm, (Rolling Stone‘un yılın albümü seçmesi kötü bir şaka olabilir ancak) yılın belki de en çok konuşulan müzik hadisesi olarak 2014’e damga vurmuş oldu.

2015’te Ne Alemde?: U2 gelecek yıl dev bir turneye çıkacak ve albümü piyasaya sürüş şekilleri de muhtemelen yıllar boyu konuşulacak. Seneye ne gibi albüm duyuruları göreceğiz, “müziğin ücretsiz oluşu” tartışmaları ne noktaya gelecek, büyük merakla bekliyoruz.