AGE OF EMPIRES 2 MEDENİYETLERİNDEN ŞARKILAR


İnternet aleminde çok türlü içerikler var. Mesela ben geçen “Babamın Üstüne Dolap Düştü” diye bir video izledim. Neyse ben de dedim ki bu ara Age of Empires 2 ve müzik dinleme ile sosyal izolasyonumu geçiriyorum. Farklı farklı da medeniyetler deniyorum. Bu medeniyetlerden beğendiğim şarkıları seçeyim. Her medeniyetten bir şarkı seçerek şöyle bir liste yapayım da bu ara pek çok kullandığımız internete bir katkı da benden olsun.
Aztekliler
Yalan söylemenin gereği yok Youtube’a Aztek müzikleri yazdım ama oyundaki Aztek senaryosunu oynayan bilir. Ortamlarda çok jaguar vardı. Şöyle bir jaguarlı bir şarkı bulunca yapıştırdım. Geleneksel Aztek ve Maya şarkıları diyor. Belki Mayalara da bu şarkıyı koyarım. Kısmet.
Berberiler
Kuzey Afrika’nın en eski medeniyetleri için kökeni Berberilere dayanan Souad Massi‘den berberi dili Tamazight dilinde bir şarkı geliyor.
Britanyalılar
İngiliz deyip geçmeyeceğim ama İngilizce bir şarkı koyacağım. The Beatles’dan geliyor.
Bulgarlar
Bulgaristan deyince size Bulgaristanlı Simge’yi tanıtmak isterim.
Brimanyalılar
Güney Doğu Asya’da kendilerine yer edinmiş bir medeniyetten şimdiki zamanlara geliyoruz. 2004 yılında aramızdan ayrılan ve ülkeye önemli izler bırakan Htoo Eain Thin’den geliyor.
Bizanslılar
Bizans deyince aklıma Kahpe Bizans geliyor. Ayasofya’ymış, Doğu Roma’ymış. Hep sildim. Mehmet Ali Erbil’den geliyor. İmparator olmayı kolay mı sandınız?
Keltler
Zamanında Avrupa’yı kasıp kavursalar da şimdilerde İrlanda gibi bir ülkenin sembolü olmuş bir medeniyet. İrlanda deyince de insanın aklına Enya geliyor.
Çinliler
Derler ki Teresa Teng olmadan günümüz Çin müziği olmaz.
Kumanlar
Haklarında bir sürü dedikodu olan Kumanlar, Kıpçaklar ile beraber takıla takıla beraber anılmaya başlayan bir medeniyet kurmuşlar. Ama geleneksel şarkılarını dinleyeyim dedim. Vallahi Dombra benzeri şarkı yapıp durmuşlar. Alın size Dombra o zaman. (Tarihçi olmadığım söylemiştim di mi?)
Etiyopyalılar
Zaman zaman yaptığı şarkılar Etiyopya yönetimi tarafından yasaklanan bir isimle beraberiz. Teddy Afro’dan geliyor.
Fransızlar
Fransızca yazılmış en iyi şarkı.(Abartıyorum ama çok da değil.)
Gotlar
Bunlara da Alman deyip geçeceğim. Almanlık deyince de akla bir isim gelir.
Hunlar
Kolaya alıştım. Macarlar Hun ya zaten bak Hungary deyip Attila’ya selam yolluyorum. Bakalım bu şarkıyı sonra kimin çaldığını da anlayacak mısınız?
Inkalar
Inkalar, Yma Sumac ile tanışmak için müthiş bahane. Zamanında İspanyollar da bir bahane bulmuşlardır.
Hindular
Hindistan daha çok bağrımıza bastığımız bir şarkı ile devam ediyoruz. O değil de Hindistan gelip, coverlanıp ortamlara salınan şarkılar listesini de üşenmezsem bir gün yaparım.
İtalyanlar
Bocelli’ye bir saygı duruşu hem İtalyanlardan hem de bizden.
Japonlar
Güzel bir J-pop icrası ile Japonları adalarına yolluyoruz.
Khmerler
Şimdilerde içine Vietnam, Kamboçya gibi ülkeleri de içine alan bir İmparatorluk kuran Khmerler ve modern Khmer müziğinin kralı olarak bilinen Sinn Sisamouth ile tanışın.
Koreliler
Kore deyince K-Pop, K-Pop deyince de BLACKPINK.
Litvanlar
Sevgilisini her gün daha fazla seveceğine dair söz veren bir şarkı yazan bir Litvan grup ile yola devam ediyoruz. Biplan, Türkçe’de Günaydın anlamına gelen Labas Rytas şarkısı ile bizlerle.
Macarlar
Heh asıl Macalar geldi. Hunlar için harcadık ama başka bir Macar şarkısı ile karşınızdayız. 60’lar ve 70’ler de Rock n Roll’a gönül vermiş bir grup Illes‘ten geliyor Az Utcan.
Malaylar
Son dönem Malezya müziğinden bir ismi buraya bırakıyorum.
Malililer
Grammy ödüllü bir isim ile devam ediyoruz. Oumou Sangare, Mali’nin sembol isimlerinden.
Mayalılar
2012 yılında takvimleri ile başımıza iş açan medeniyeti Arı Maya 1. bölüm ile yolluyorum. (Tam olarak şarkı çıkaramadım ama Aztek başlığında zaten Aztek, Maya karışık olmuştu.)
Moğollar
Moğollar için şarkı belli. Son dönem favori gruplarımdan, The HU‘dan geliyor.
Persler
79 İran Devrimi’nden önce İran’da bir Pop ikonu olan, devrim sonrası ise kadınların topluluk önünde şarkı söylemesinin yasaklanmasıysa şarkıcılığını icra edemeyen ve 2000 yılına kadar ülkesi dışına çıkarılmayan bir isimle beraberiz. Googoosh‘u yeni nesil İranlılarla beraber tanıyalım.
Portekizler
1800’lü yıllarda Portekiz’de ortaya çıkan Fado müziğini günümüze yorumlayan ve bu şekilde büyük bir başarı elde eden Ana Moura‘yı Portekiz temsilcisi seçtik.
Sarazenler
Araplara Avrupalılar tarafından verilen bir isim olduğu varsayıldığı için biz de Arapça bir şarkı ile yola devam ediyoruz.
Slavlar
Pan-Slavic bir hareketin sitesinden aldığım bir şarkıyı paylaşıyorum.
İspanyollar
İspanyolca deyince kafamda canlanan şarkı bu.
Tatarlar
Kırım-Tatar’ı olarak Tatar Türkçe’si de eklediği şarkısıyla Eurovision 1. si olana Jamala’yı günümüz Tatar temsilcisi seçtik.
Tötonlar
Bunlar da Alman sayılır. Şöyle Kraftwerk‘i bırakıyorum.
Türkler
Evet, emret, yaparım. Seyis. Bizi temsilen de müstesna şarkıcımız İlham İrem geliyor.
Vietnamlılar
Vietnamlıların son dönem favorilerinden Son Tung M-TP, medeniyetini temsilen öne çıkıyor.
Vikingler
Bayrağı atarından devralan Norveçli Warduna, Helvegen isimli şarkısıyla bizimle beraber.