HEADLINER: MÜZİSYENLER DEĞER GÖRDÜĞÜNÜ NASIL ANLAR?

Hepimizin değer verdiği şarkılar ve onların yaratıcıları olan müzisyenler vardır. Biz gözümüzde onları değerli buluruz fakat müzisyenler değer gördüğünü nasıl anlar? Bugün birazcık bu sorunun peşine düşeceğiz. Tabi, önce biraz değer algısından da bahsetmemiz gerekecek.

Değer kelimesini TDK’dan araştırdığımız zaman “Bir şeyin para ile ölçülebilen karşılığı, bedel, kıymet, paha, valör” ve “Bir şeyin önemini belirlemeye yarayan soyut ölçü, bir şeyin değdiği karşılık, kıymet” diye iki farklı diyebileceğimiz tanım çıkıyor. Bu da bizim söyleyeceklerimizin yol ayrımını oluşturuyor. Maddi ve manevi olarak değer görüp görmediği üzerine düşünce yolculuğuna çıkan müzisyen maddi ve manevi değer gördüğü veya yeterince değer görmediği sonucuna nasıl ulaşıyor?

Maddi değer görme konusunda hem biz hem de müzisyen tarafında bir sonuca ulaşmak daha kolay olabilir. Albüm satışı, konserler ya da ürün satışları maddi değer için önemli göstergeler ama buraya bir parantez açmak gerekiyor. Önceden bir müzisyenin albümünü almak ona maddi olarak değer verdiğinin bir göstergesi iken şimdi streaming servisler üzerinde maddi olarak müzisyen ayırmadan maddi bir karşılık ödüyoruz. Belki dinlenme sayılarımız maddi olarak verdiğimiz değeri gösteriyor gibi olsa da asıl para ödediğimiz şey streaming servisin kendisi oluyor. Bu durumu sipariş verme veya açık büfe olarak örnekleyebiliriz. Albüm satın alma bir yere gidip özel olarak verdiğiniz sipariş gibi dururken streaming servislerde müzisyenlerin açık büfelerdeki peş peşe dizilmiş tabaklar gibi durmasına sebebiyet veriyor. Bu da maddi değerden soyut ölçüye doğru bir kaymaya da yol açıyor. Yine de bir müzisyen ortaya çıkardığı müziklerden elden ettiği maddi katkıyı ay sonlarında cüzdanında gördüğü zaman maddi olarak değer gördüğünü anlayabiliyor. Müziklerine maddi bir değer gösterdiğini düşünen dinleyiciler içinse yüzlerce yol var. 😊

Manevi değer görme konusu ise çok karışık gibi duruyor. Her müzisyen işin sonunda bir insan ve bir insanın yaratma süreçlerindeki motivasyonları çok farklı. Bunun yanında dinleyicinin de manevi olarak müzisyene değer verdiğini göstermesinin de binlerce yolu var ve bunların çoğu maddi değerdeki gibi ay sonu cüzdanlara yansıması gibi madden bir görünürlüğü yok. Tabii sosyal medyadan müzisyenlere yaptığınız evlenme teklifleri hariç. Tarkan bile böyle bir manevi değer gördüğünü görüp işi nerelere götürdü. Onun içindir ki müzisyenin manevi olarak değer gördüğünü anlaması kolay bir durum değil. Hangi hayatlara nasıl dokundu bunları takip etmesi de dinleyici mümkün kılmazsa mümkün değil.

Sona ve asıl derdimize gelirsek de değer verdiğiniz müzisyenlere maddi ve manevi olarak değer verdiğinizi göstermek bu zor zamanlarda, zor koşullar altında müzik yaratım sürecinde olan bu insanlara yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden.