TANIŞIN: HELLO PSYCHALEPPO

Uzun bir süredir Arapça öğrenmeye çalışıyorum fakat her seferinde inanılmaz zor bir dil olduğunu düşünüp pes ediyorum. Ana dilim Türkçe, evimde konuşulan diğer dile de aşinayım, fakat benim için yalnızca çocukluğumdan bildiğim şarkılardan ve babamın cümle aralarına sıkıştırdığı bağlaçlardan ibaret. Yine çocukluğumdan hatırladığım, babaannemin bana hikaye aralarında öğrettiği birkaç kelime dışında hâlâ dağarcığım inanılmaz zayıf. Öğrenmek için mobil uygulamaları da denedim, ama nafile, bir noktada tıkanıyor ve “olmayacak” diyerek kendi köşeme çekiliyorum.

Abdel Kader gibi hepimizin bildiği ve hatta Türkçeleştirdiği birkaç şarkı dışında, ilk kez “böyle gruplar da varmış” diyerek Arap müziği ile tanışmam ise 2015 yılına tekabül ediyor. En başta amacım tabii ki dili pratik edebilmek ve öğrenebilmekti. 47Soul’un Shamstep albümünü ilk dinlediğimdeki heyecanımı hatırlıyorum: “E bu bizim düğünlerde çalan şarkılara benziyor?!” Sonrasını zaten hâli hazırda haberdar olduğum Lübnan’ın efsane sesi Fairuz, Mısırlı müzisyenler Tamer AbuGhazaleh, Maryam Salah ve Filistinli grup DAM izledi. Daha da ötesinde Lübnan’ın inanılmaz zenginlikteki alternatif müzik sahnesini keşfettim: SoapKills, Yasmine Hamdan, Mashrou Leila, Mai and Zeid, Postcards, Interbellum ve diğerleri. E haliyle Haftalık Keşif listem bir anda tüm bu güzel Arap tınılarıyla doldu; son olarak belki de “en favori”mi keşfettim: Hello Psychaleppo!

Hello Psychaleppo’yu, Samer “Zimo” Saem Eldahr’ın bir “electro-tarab” & trip hop projesi olarak düşünebilirsiniz. Halep (Aleppo)’te doğan Zimo, çok az sayıdaki röportajlarını inceleyerek anladığım kadarıyla müziği bir dönem Beyrut’ta ve Minnesota’da, sonrasında ise Berlin’de icra etmiş. Başta tırnak içine aldığım electro-tarab ise şu demek: Tarab en basit anlamıyla Arap müziği anlamına geliyor. Eldahr’ın müziğini dinlediğinizde ise Faithless’a nasıl dans ediyorsanız öyle dans ediyorsunuz; oryantal tınılar ve klasik Arap şarkıları eşliğinde.

Şu live performansını laptoplarınızdan açıp fütursuzca dans edebilirsiniz mesela, ara ara ekrana bakınız ki müziğiyle inanılmaz uyumlu olan görsel çalışmalarınızı da fark edebilesiniz (1:44-2:35) :

Hello Psychaleppo, Zimo’nun “progressive” olduğunu düşündüğü için önemsediği Psychedelic ve memleketi Aleppo’dan geliyor. İşin ilginç kısmı, çocukluğunda AC/DC, Michael Jackson, Bone Thugs’n Harmony, Outkast, Linkin Park gibi gruplarla tanıştırılmış olan biraz rock, biraz hip hop fanı müzisyenin ilham aldığı gruplardan biri  de Iron Maiden. Aslında müzik zevkinin geniş bir yelpazede dalgalandığını söyleyebiliriz.

2013 yılında çıkardığı ve benim en beğendiğim işi olan Gool’Lah’ı, 2014’te Ha! izledi; 2017’de Toyour’la  diskografisi devam eden Hello Psychaleppo, son olarak 2020-2021 arasında çıkardığı single’larını Jismal‘de topladı. Özellikle evde miskince yattığınız ve enerjiye ihtiyacınız olduğu bir dönemde Spotify sayfasına bir şans vermenizi fanatikçe önerebilirim. 🙂

Kendisi ile alakalı söyleyebileceğim ve benim için en üzücü şey 2019 yılında Babylon’a gelmiş olduğu, gitmiş olanlarınızı fazlasıyla kıskanıyorum. Fakat yine kendisi ile alakalı söyleyebileceğim ve benim için oldukça heyecan verici şey ise kendisini tanıyan bir arkadaşımdan duyduğum kadarıyla kendisinin an itibariyle Yalova’da yaşıyor olması?! 🙂

Son olarak, Mısır’ın belki de Zeki Müren’i diyebileceğim Abdelhalim Hafez’in asla adını öğrenemediğim bir şarkısını sample’layarak yarattığı, benim de en favorim olan Tobayabooya ile yazımı noktalayayım. İçeriden bir not: Arapça’yı hâlâ öğrenemedim, bu güzel şarkılarla kendimi mutlu ediyorum.