MÜZİK SEKTÖRÜ NEDEN DİJİTALE GEÇEMEDİ?

Pandeminin en çok etkilediği sektörlerden biri de kültür-sanat sektörü oldu. Geçtiğimiz mart ayında evlere kapanmamız ile küresel olarak canlı etkinliklere veda etmek zorunda kaldık. Yine bu dönemde sosyal medya üzerinden yayınlanan canlı performansların sayısı hızla artı. Herkesin aklında ise aynı soru oluştu şüphesiz: Dijital, canlı performansların sonunu mu getiriyor?

2021 yılından bildiriyoruz. Artık geçtiğimiz nisan ayına göre çok daha az Instagram Live etkinlikleri ile karşılaşıyoruz. Onun yerine organizatörlerin kendi platformlarını geliştirmelerine, Zoom üzerinden bilet satmalarına ya da dijital festivallere tanıklık ediyoruz. Bir yandan da Flaming Lips’in herkesi ayrı balonlara koyması gibi fizikseli canlandırmaya yönelik çeşitli çabalar izliyoruz. Peki, neden telefon başında pijamalarımız ile konser izlemeyi ısrarla reddediyoruz? Bunun en önemli sebebi sanatın insanların beş duyusuna da hitap eden kapsamlı bir deneyim olması. Bir diğeri de fiziksel etkinlikler ile bir zamanlar karşılayabildiğimiz, bugünlerde kendisine asla ulaşamadığımız sosyalleşme ihtiyacı. Eğer bunca zaman başkalarının neden Elton John, Taylor Swift, Jonas Brothers konserlerine dehşet harcamalar yaparak stadyumları doldurduklarını merak ediyorsanız, artık cevaba ulaşmış bulunuyorsunuz.

Fiziksele olan ihtiyacın farkında olan organizatörler, pandeminin etkilerinin nispeten azaldığı yaz aylarında canlı etkinliklere kontrollü bir şekilde dönüşü hızlandırdı. Yeniden evlere kapandığımız dönemlerde ise çabalar, dijital platformlar üzerinden ücretli etkinliklere döndü. Ülkemizde de Zorlu PSM ve İKSV kendi platformları ile bu iş modeline dönüş gerçekleştirdi. Sosyal medya üzerinden performansların sergilenmesi müzisyenlerin dinleyici kitlesinin artırılmasına önemli bir katkı sağlamak ile beraber ayakta kalabilmek için gerekli nakit akışını hem müzisyenlere hem de organizasyonlara sağlayamıyordu. Her ne kadar beş duyumuz ile tecrübe edemediğimiz ve sosyalleşemediğimiz etkinlikler olsa da platformlar, sektör için bir ümit ışığı oldu diyebiliriz.

Tüketici alışkanlıklarının değişmeye direndiği sektörde çevrim içi platformların çoğunun geri dönüşü yeterli değil. Geleceğimizin uzay boşluğunda süzüldüğü şu günlerde platformlar hem sektörün hem de dinleyicilerin tek çaresi gibi duruyor. Gelecekte neler olacağını kestirmek zor. Ancak sektör analistlerine göre pandeminin bitmesi ile fiziksel etkinlikler hız kazanacak. Dijital platform performansları ise müzisyenler için yeni bir gelir kaynağı olarak devam etme potansiyeline sahip. Bitiş çizgisinde bizi nelerin beklediği ise tam bir belirsizlik. En az bir bitiş çizgisinin olup olmadığı kadar…

Bu yazı ilk olarak Avaz Avaz’ın Aposto! haftalık bülteninde yayınlanmıştır. Müzik dünyasına derin bir dalış yaptığımız Headliner köşemizi ilk okuyanlardan olmak için bültenimize abone olmayı unutmayın.