SAYGI DURUŞU: VIOLETTA PARRA

1917 yılında doğmuş ve 1967 yılında bu dünyadan göç eden Violetta Parra, bu dünyaya bir Latin Amerika ülkesi Şili’den sesleniyor. Henüz hayatta olamayışı nedeniyle biraz üzülürken yine de o güzel sesi ve şarkılarına erişebiliyor oluşumla bir yandan da mutlu olabiliyorum.

Violetta Parra ile tanışmam yine bir diğer önemli müzisyen olan Victor Jara sebebiyle oldu. (Bunun sanki bir arkadaşınızın sizi bir diğer çok iyi anlaşacağınıza inandığı arkadaşıyla tanıştırması gibi bir yanı var. Elini tutamadığım, yüzünü göremediğim ve ancak sesini duyabildiğim bir arkadaşı; çok memnun oldum tanıştığımıza Violetta!)

Violetta’nın tarzına Şili Halk Müziği demek yanlış olmaz sanıyorum. Fakat resmi olarak adı yeni şarkı anlamına gelen “nueva cansion”. Bu Latin Amerika’da 1960’larda bir akım olarak ortaya çıkıyor ve içinde tabiki ki Victor Jara ve ara ara Türkiye’de de konser vermiş Inti Illimani’nin de olduğu bir müzik akımına dönüşüyor. Nueva cansion; Latin Amerika halk şarkıları öğelerini içinde barındırırken, genellikle sözlerini politik bir bağlama oturtuyor. Yıl 1960’lar ve bulunduğunuz bölge Latin Amerika olunca yapılacak en iyi şey sözünüzü sanatla söylemek oluyor muhtemelen.

Violetta 9 yaşında gitar çalmayı öğreniyor ve 12 yaşında kendi şarkılarını yazmaya başlıyor. En bilinen şarkısı Gracias a la Vida’da hayata ve sevdiklerine teşekkür ediyor. Ona eşlik edip biz de onun yumuşak akan sesiyle hayata –edebiliyorsak- bir teşekkür ediyoruz.

Violetta hayatının bir kısmını Fransa’da geçiriyor ve o yıllar resim ve heykel de yapıyor. Yani kendisi hem müzisyen hem ressam, hem de heykeltraş. Ülkesi Şili’de bir de müzesi bulunuyor.

Soğuk kış günlerinde içinizi ısıtır Violetta Parra. Kendisine saygı duruşumuz baki!